woensdag , 17 juli 2019

Home » Historie

Historie

Wat is er gebeurd?;
Zoals jullie weten is er in de laatste week van juni 2013 gestaakt door subcontractors. Eerst alleen in Amsterdam, toen is de ‘wilde’ ongecontroleerde staking overgeslagen naar Almere, Amsterdam-Noord, Katwijk, Zaandam, Den Haag/Wateringen en nog later Rotterdam, Den Bosch, Utrecht & Waddinxveen. Diverse van deze subcontractors zijn in deze eerste dagen gebeld door ‘de BAAS’ om hun acties te beeindigen want anders….. Niemand is hier op in gegaan.

De ‘stakers’ van het eerste uur hebben in de eerste 2 dagen een ‘eisenpakket’ aan de opdrachtgever overhandigd (met de overtuiging dat dit voor héél Nederland zou zijn). Op vrijdag, na meer dan 24 uur onderhandelen en na het overslaan van de staking naar andere Depots, is de opdrachtgever bezweken. Maar…… Er is natuurlijk een ‘compromis’ gesloten; Sommige eisen wel, andere weer niet. Bovendien is het akkoord opgesteld door de opdrachtgever (en wij weten allemaal dat contracten van de opdrachtgever ‘breed interpreteerbaar’ zijn, zegmaar altijd uit te leggen in het voordeel van de opdrachtgever).

Wat gebeurt er nu?;
Vanaf het moment van het ‘compromis’ zijn er 2 gedachten ontstaan: 1) De opdrachtgever gaat deze overeenkomst nu wel uitvoeren, ze hebben begrepen dat ze te ver zijn gegaan. 2) De opdrachtgever gaat tijd winnen voor Plan B, uitstel, de punten uit de overeenkomst een voor een af handelen en ondertussen afwachten of wij (amateurs) het voor elkaar krijgen om de vereniging op poten te zetten.

Een kleine groep subcontractors heeft de afgelopen tijd al hun vrije tijd, eigen geld, energie in deze vereniging gestoken. Tijd die wij dus niet hebben kunnen werken en tijd die we niet bij ons gezin hebben kunnen zijn.

Waarom? Zonder vereniging hebben wij subcontractors géén toekomst! Zonder vereniging kan ik/jij alleen niets afdwingen. Nog steeds gaat het door. Contracten worden eenzijdig en onder dwang aangepast (naar beneden). Contracten worden opgezegd bij het niet akkoord gaan. Nieuwe subcontractors worden aangenomen voor € 1,- per stop! Wanneer denkt u, dat u aan de beurt bent? Wij komen allemaal aan de beurt.

Wat gaat er gebeuren?;
Onze vereniging heeft een stem in de 2e kamer, in de politiek. Onze bijdrage zorgt er straks voor dat wij een Jurist/Professional kunnen inschakelen om voor ons te onderhandelen, contracten zo waterdicht kunnen maken als wettelijk mogelijk is. De vereniging zal zaken kunnen afdwingen. Er is een voorlopig bestuur aangesteld, gevormd uit collega subcontractors. 

Vraag dit aan jezelf: Kan ik meer bereiken met of zonder onze vereniging? 

ALLEN voor ÉÉN – ÉÉN voor ALLEN!! SAMEN staan we STERK !!